CENGİZHAN ORAKÇI
Eşya bize her an bir şey söylüyor. Eşyanın söylediğiiçimizde yankılanıyor. O yankılar içerisindeki en içli anlamı, en özgün sesiyakalayarak bir durum portresi çıkarıyoruz.
Kendi kuşağının en üretken şairlerinden Mehmet Aycı’nın yenideneme kitabı yayımlandı. Kitaptaki 60 denemeyi şiir, öykü ve deneme olarak daokumak mümkün. Türk edebiyatında metinlerarasılığa örnek olarakgösterilebilecek bir kitap Biblo... Aycı’yla yeni kitabına dair konuştuk.
-Niye Biblo ismi?
İçindeki denemelerden birinin adı. Bir de tabii, kitaptakialtmış deneme insanın iç evreniyle, evren ve eşya arasında sembolik dille birbağ kuruyor. Allah’ın yarattığı her şey bir “biblo”. Özene bezene yaratılmış.Muhteşem bir öykünme eylemi olan edebiyat, soyut anlamda bu bibloyuçerçevelediği ölçüde anlamlı. Onun için biblo.
-Az önce deneme dedin. Oysa pek çoğu öykü. İçlerinde buşiirdir diyebileceğimiz metinler de var.
Birincisi şiir de, öykü de bir “deneme”. İkincisi ben öykücüdeğilim. Öykü mantığıyla yazmadım. İçlerinde şiirsel metinler de var elbette.Ancak bunların tamamı deneme... Öykücü okuduğunda öykü, denemeci okuduğundadeneme, şair okuduğunda şiir olarak okunabilecek bir kitap olduğunu kabulediyorum. Tamamı önce zihnimde yazıldı. Bir kısmı rüyalarla bir kısmı zuhuratlabir kısmı uyanıkken görülen rüya ve hallenmeyle irtibatlı metinler. Eşya bizeher an bir şey söylüyor. Eşyanın söylediği içimizde yankılanıyor. O yankılariçerisindeki en içli anlamı, en özgün sesi yakalayarak bir durum portresiçıkarıyoruz. Ben kendi kitabımı böyle okuyorum.
-Mehmet Aycı üslubunda pek alışkın olmadığımız bir kitapBiblo...
Ben de yeni yeni alışıyorum. Şaka bir yana her kitabın birkimliği var. 820 kitabı geçti. Bunlardan 10 tanesi şiir. Çok yazmıyor musun?
Hayır. Bana çok yazıyorsun diyen arkadaşlar, kendilerinintembelliğinden yola çıkıyorlar. Yoksa yaza yaza tükenmeyecek bir dünya. Aksineyazdıkça var ediyoruz kendimizi. Bir oyun ama hayat da oyun icabında. Oyuna birtat, bir renk verebilirsek ne âlâ?
-Biblo’daki üslubunuz bir yenilik mi?
Evet. Bunu kitabın müellifi olarak benim söylemem ne kadaruygun düşer bilmiyorum ama kitap Türk edebiyatında özgün bir çalışma bana göre.
-Tezgâhta okuru bekleyen yeni neler var?
Bu yılsonu “Okur Kitaplığı”ndan çıkacak üç kitap var. MesafeAyarı, Sonrası Şimendifer, Çarşaftan Kol Atmak... İkisi deneme Mesafe Ayarışiir.
BU KİTAP OKUYUCUYU ŞAŞIRTACAK
Beni hep kültür hayatımızın saklı inceliklerine dairkültürel denemeler