'DELİ RÜZGAR' OSMAN YÜKSEL SERDENGEÇTİ 01/12/2012 YENİÇAĞ GAZETESİ ARSLAN TEKİN'İN KÖŞE YAZISI

01.12.2012 - 'DELİ RÜZGAR' OSMAN YÜKSEL SERDENGEÇTİ 01-12-2012 YENİÇAĞ GAZETESİ ARSLAN TEKİN'İN KÖŞE YAZISI

‘Deli Rüzgâr’

Önceki gün iki ayrı paket geldi; üçer kitap çıktı. Birincipaket Kurgan Edebiyat’tan, ikinci paket Kaynak Yayınları’ndan...

Kurgan Edebiyat’ın yayınlarından bahsetmeden önce KaynakYayınları’nın gönderdiklerini kısaca belirteyim. Biri  “yandı içim” . Yazarı Muazzez İlmiye Çığ...Şiirler... Diğer iki kitap da dikkate değer: Yusuf Akçura’nın  “Aydınlara Düşen Vazife-Birkaç Hitabe veMakale-”  ve Doğu Perinçek’in  “Og’dan Oğur’a-Devletin Oluşması SürecindeTürkçedeki İzleri”. Burada  “Og”  ve “Ogur”un ne olduğu hemen aklınıza gelebilir. Perinçek “Og”u,  “ok, kan bağı”;  “Ogur”u “Oğuz, boy birliği” olarak açıklıyor. Akçura ve Perinçek’in kitaplarınasonraki günlerde döneceğim.

 ***

 

 Kurgan Edebiyat’tangelenler Cemal Kurnaz’ın  “Deli RüzgârOsman Yüksel Serdengeçti”, Salâhaddin Enis’in “Bataklık Çiçeği” ve ilk Türk romanı olduğu belirtilen Paşabeyzâde ÖmerÂli Bey’in “Türkmen Kızı”. Son iki eseri ilim dünyamızın önemli isimlerindenDr. M. Kayahan Özgül hazırlamış.

Kasım ayının en anlamlı kitabı bence “Deli Rüzgâr OsmanYüksel Serdengeçti”dir.

“Serdengeçti” deyince duracaksınız!  “Serdengeçti” bir neslin adıdır ve bu adın sembol ismi de Osman Yüksel’dir.“Milliyetçi” demiyorum, daha geniş tutarak “Millî Hareketler”de “Deli Rüzgâr”ıncesaretiyle korkusuzluk zırhına bürünen nesiller bu ülkeye sahip çıkmışlardır.

“Deli Rüzgâr Osman Yüksel Serdengeçti” kitabını yazan Prof.Dr. Cemal Kurnaz... Cemal Kurnaz’ın ilim ve fikir hayatımızda seçkin bir yerivardır. Gün yüzüne çıkmamış pek çok eseri ve kıymeti ele almış, işlemiş vekitlelere ulaştırmıştır.

“Deli Rüzgâr Osman Yüksel Serdengeçti”, biyografinin örneğibir çalışmadır. Cemal Kurnaz’ın, hemşehrisi Serdengeçti üzerine yıllardırçalıştığını biliyorum. Birçok makalesi de yayınlanmıştı. İlk defa bir bütünhâlinde ve hemen hiçbir ayrıntıyı kaçırmayarak Serdengeçti’nin kimliğini,kişiliğini, fikrini, mücadelesini, eserlerini 756 sayfada ortaya koymuştur.

Prof. Dr. Kurnaz, Serdengeçti’nin yayınlanmış veyayınlanmamış bütün eserlerini sıralamış ve muhtevasını vermiştir. 13 eseryayınlanmış, 32 eser ise yayınlan(a)mamıştır. Bu eserlerin birçoğu küçükhacimdedir. Ancak fikrî kesafeti, ciltler dolusu kitaba karşılıktır.

Serdengeçti, 3 Mayıs 1944 Türkçülük olayında, daha Dil TarihCoğrafya Fakültesi’nde talebeyken mahpus düşenlerdendir. Sonra muhakemelerin,mahpusluğun arkası kesilmeyecektir.

Osman Yüksel (1917-10 Kasım 1983) yakın tarihin fikrîçalkantılarının ortasındaki isimdir. “Deli Rüzgâr” ı okumak, yakın tarihi okumaktır. Kalemine sağlık CemalKurnaz kardeşim.

(Kurgan Edebiyat, 0312 232 62 18)

© 2024   Berikan Yayınevi   -  Tüm hakları saklıdır.   |   GMK Bulvarı No:80/1 Maltepe Ankara TÜRKİYE  -  Tel: +903122326218  -  Faks: +903122321499  -  berikan@berikanyayinevi.com.tr
Berikan Yayınevi sitesinde kullanılan kitap, dergi, bülten, dijital eser, fotoğraf, haber gibi içeriği, sitenin görünüm ve teknik değerlerini önceden haber vermeksizin değiştirme hakkını saklı tutar.
Verisayar Bilişim Teknolojileri