"EVVEL TAAM SONRA KELAM" GÖRÜCÜYE ÇIKTI

24.10.2011 - Osmanlı mutfağının doyumsuz lezzetlerini anlatan kitap...

Günümüzde çokça tüketilen fast food tarzı sağlıksız besinlere tepki olarak çıktığını vurgulayan Öznur Oğuş, kitapta Osmanlı Padişahlarının neler yediği, nasıl beslendikleri ve hangi yemeklerin sağlıklı olduğuna dair benzerlerinin çok ötesinde bir kitap olduğunu belirtti.

TB Yayıncılık’tan çıkan ‘Evvel Taam Sonra Kelam’ – İmparatorluk Mutfağından Bugüne adlı kitabın yazarı Öznur Oğuş, Osmanlı mutfağına dair küçük bir kesit sunduğunu, geleneksel mutfağının çeşitlerinin bir kitaba sığamayacak kadar zengin ve kapsamlı olduğunu vurguluyor. Yine de benzerlerine kıyasla epey çok sayıda tarifi içinde bulundurduğunu da sözlerine ekleyen Oğuş: “Osmanlı mutfağının günümüzde yapılmayan yemekleri, Osmanlı sultanlarının sevdiği yemekler, Fatih Sultan Mehmed’in sevdiği kavun dolması, o zamanın vişneli sarmaları, menekşe reçelleri, şurupları ve unutulmuş lezzetleri bu kitapta bulabilirsiniz” dedi.

Zengin bir menüden oluşan kitap; çorbalar, et yemekleri, etli sebze yemekleri, küfteler, kepaplar, dolmalar, balık yemekleri, pilavlar, hamur işleri, börekler, yumurtalı yemekler, zeytinyağlılar, mezeler, salatalar, şerbetli tatlılar, sütlü tatlılar, baklavalar, helvalar, şekerlemeler, şerbetler, şuruplar, hoşaflar, kompostolar, reçeller ve turşular gibi ana başlıklardan oluşuyor.

Kitap yazma kararını iyi yemek yapmaktan değil mevcut beslenme kültürüne duyduğu tepkiden kaynaklandığını söyleyen Öznur Oğuş: “Fast food kültürü, yanlış beslenme alışkanlıkları, ‘yaşamın hızı’ adı altında mutfak değerlerimiz unutulmaya terk ediliyor. Kitabımı bu alışkanlıklara tepki olarak yazdım” dedi. Bununla birlikte Oğuş, mutfağımızın son derece sağlıklı bir mutfak olduğunu, doğru ve yeterli miktarlarda tüketildiğinde bir Akdeniz mutfağı olan Osmanlı mutfağının en sağlıklı modellerden biri olduğunun da altını çiziyor.

Kaynak: İHA

© 2024   Berikan Yayınevi   -  Tüm hakları saklıdır.   |   GMK Bulvarı No:80/1 Maltepe Ankara TÜRKİYE  -  Tel: +903122326218  -  Faks: +903122321499  -  berikan@berikanyayinevi.com.tr
Berikan Yayınevi sitesinde kullanılan kitap, dergi, bülten, dijital eser, fotoğraf, haber gibi içeriği, sitenin görünüm ve teknik değerlerini önceden haber vermeksizin değiştirme hakkını saklı tutar.
Verisayar Bilişim Teknolojileri