TÜRK DIŞ POLİTİKASINDA BALKANLAR (1923-1939) (İdealizm mi? Realizm mi?)


Büyütmek için resme tıklayın...
ISBN :
978-625-6428-20-1
Yayınevi :
Berikan Yayınevi
Basım Yeri / Yılı :
ANKARA / 2023
Sayfa Sayısı :
320
Ebat :
14 cm X 21 cm
Fiyatı :
Sorunuz..
Her ne kadar günümüzde Batı Dünyası farklı yaklaşımlar sergilese de tarihi, coğrafi ve kültürel faktörler yanında barındırdığı anlamlı sayıdaki Balkan kökenli vatandaşları nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti bir Balkan devletidir. Zaten tüm bu unsurların adeta bir katalizör görevi görmesi ile son dönemde Ankara'nın bölgeye yönelik pek çok farklı alan dailgisi artmakta ve bu anlamlı ilginin sonucu olarak da Balkan devletleri ile ilişkileri her geçen gün ivme kazanmaktadır.

Hâli hazırda Türk dış politikasını Balkanlar ölçeğinde anlayabilmek için Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kuruluş ve ilk dönemindeki bu coğrafyaya dönük yaklaşımlarını doğru tahlil etmek oldukça önemlidir. Bu isabetli tahliller ile cari Türk dış politikasının olasıizdüşümlerini tahmin ederek geleceğe dönük öngörüler daha sağlam temellereoturtulur.

Diplomasilerde sıklıkla ifade edilen “devletlerarası ilişkilerde ezeli ve ebedi dostluk veya düşmanlık yoktur, ülkelerin çıkarları vardır” mottosunun dış politikada en güzel örneklerinden biri,1923-1939 dönemi Ankara'nın dış politikasındaki söylem ve hayata geçirdiğieylemlerinde saklıdır. Yine bu motto odaklı Türk dış politikasının bölgeselmahiyetteki en somut tezahürü ise Balkanlar özelinde gerçekleşmiştir.

Bu kitapta, “Tarih ve Uluslararası İlişkiler”disiplini sentezi ile genç Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin dönemsel (1923-1939)dış politika değerlendirmesi bölgesel (Balkanlar) açıdan yapılmıştır.Değerlendirmede, “Uluslararası İlişkiler” teorilerinden iki temel teori olanrealizm ve idealizm (liberalizm) varsayımlarından hareket edilmiştir. Eser, bölgeözelinde geçmiş yanında günümüze ve sonraki süreçlere rehber olabilmek adına yapılmış bir çalışmadır.

© 2024   Berikan Yayınevi   -  Tüm hakları saklıdır.   |   GMK Bulvarı No:80/1 Maltepe Ankara TÜRKİYE  -  Tel: +903122326218  -  Faks: +903122321499  -  berikan@berikanyayinevi.com.tr
Berikan Yayınevi sitesinde kullanılan kitap, dergi, bülten, dijital eser, fotoğraf, haber gibi içeriği, sitenin görünüm ve teknik değerlerini önceden haber vermeksizin değiştirme hakkını saklı tutar.
Verisayar Bilişim Teknolojileri