EMPERYAL BİR ARAÇ OLARAK RUM-PONTUS SORUNU (1908 - 1918)


Büyütmek için resme tıklayın...
ISBN :
978975.267.325.0
Yayınevi :
Berikan Yayınevi
Basım Yeri / Yılı :
ANKARA / 2017
Sayfa Sayısı :
194
Ebat :
14 cm X 24 cm
Fiyatı :
Sorunuz..

Son yıllarda Yunanistan tarafından bazı girişimlerle yeniden canlandırılmaya çalışan ‘’Pontus Sorunu’’ esas itibariyle 19. Yüzyıl başlarından itibaren batılı ülkeler tarafından gündeme getiren ‘’Şark Meselesi’’nin genel bir sonucudur. Bilindiği üzere Şark Meselesinin temel ilgi alanı Osmanlı coğrafyasıydı. Hazırlanan projeye göre Osmanlı Devleti bünyesindeki azınlıkların Osmanlı şemsiyesinden ayrılarak kendi milli devletlerini kurmaları sağlanacaktı. Proje kapsamında ilk olarak Mora yarımadasındaki Rumlar ele alınmış ve çıkarılan Rum isyanının sonrasında Yunanistan devletinin kurulmasıyla ilk önemli eşik aşılmıştır. Bundan sonraki dönemde 19. Yüzyılın sonlarından itibaren gerek Etniki Eterya’nın hedefleri ve gerekse Venizelos’un ’’Büyük Yunanistan’’ hedefi doğrultusunda Anadolu’nun batısında bir ’’Rum meselesi’’ kuzeyinde de ’’Pontus Sorunu’’ gündeme getirilmiştir. Temel amaç Yunan Megali İdeasını temin etmek, diğer bir ifadeyle Ege ve Akdeniz’deki adaları, İstanbul’u ve Anadolu‘nun önemli bir kısmını içine alacak biçimde Bizans İmparatorluğu’nu diriltmekti.

 

© 2024   Berikan Yayınevi   -  Tüm hakları saklıdır.   |   GMK Bulvarı No:80/1 Maltepe Ankara TÜRKİYE  -  Tel: +903122326218  -  Faks: +903122321499  -  berikan@berikanyayinevi.com.tr
Berikan Yayınevi sitesinde kullanılan kitap, dergi, bülten, dijital eser, fotoğraf, haber gibi içeriği, sitenin görünüm ve teknik değerlerini önceden haber vermeksizin değiştirme hakkını saklı tutar.
Verisayar Bilişim Teknolojileri