YAŞAR AKSOY-HABER HÜRRİYETİ -MİLLİYETÇİ CEPHE HÜKÜMETLERİ

09.07.2015 - KOALİSYONLAR BAŞARILI OLURMU? Günümüzde koalisyon tartışmaları sürerken, yakın dostumuz Dr.Fuat Uçar’ın Milliyetçi Cephe Hükümetleri (MC) ile ilgili doktora konusundan oluşmuş “Türk Siyasi Hayatında Milliyetçi Cephe Hükümetleri” isimli yeni kitabı postadan çıktı geldi.

Koalisyonlar ülkeyi kurtarır mı?

Koalisyonlar zararlı mıdır?

Üstelik sağ koalisyonlar topluma ne kazandırır?

Koalisyon başarısız olursa, ne olur?

Bütün bu soruların bilimsel yanıtlarını Dr.Fuat Uçar’ın kitabında buluyoruz.

MC KOALİSYONLARI

Tarih bölümünde doktora tezi olarak hazırlanan bu kitapta yakın dönem Türk siyasal hayatında önemli ve kritik bir dönemi oluşturan Milliyetçi Cephe Hükümetleri dönemi incelenmiştir. Kitap gündemdeki hükümet kurma çalışmaları nedeniyle koalisyon görüşmelerinin yeniden gündeme gelmesi nedeniyle güncel olma özelliğini taşımakta. Milliyetçi Cephe Hükümetleri’nin ortaya çıkmasına yol açan faktörler ve bu dönem çeşitli yönlerden üç bölümde incelenmiştir.

Giriş Bölümünde; Genel anlamıyla cepheleşme olgusu, Türk siyasal ve toplumsal hayatındaki sağ ve sol kavramlarının gelişim süreçleri incelenmiştir.

Birinci Bölümde; Türk siyasetinde cepheleşmenin başlangıcı olarak İttihatçı-İtilafçı Cepheleşmesi, Milli Mücadele Dönemi, Cumhuriyet’in ilk yıllarında ve tek parti döneminde yaşanan cepheleşmeler ve çok partili dönemde yaşanan Vatan Cephesi’nin ortaya çıkması ve koalisyon hükümetlerinin gelişim süreci gibi cepheleşmenin aşamalarına yer verilmiştir.

İkinci Bölümde; I. MC öncesi siyasal durumu ifade eden 14 Ekim 1973 Seçimleri, CHP-MSP Koalisyon dönemi, I. MC’yi oluşturan siyasal partiler ve bunların milliyetçilik anlayışları ile I. MC’nin kuruluşu, uygulamaları ve koalisyon içerisinde yaşanan belli başlı anlaşmazlıklar ele alınmıştır.

Üçüncü Bölümde; II. MC öncesi dönemi ifade eden 5 Haziran 1977 seçimleri, CHP’nin azınlık hükümeti dönemi, II. MC’nin kuruluşu, uygulamaları ve koalisyon içerisinde yaşanan çeşitli anlaşmazlıklar incelenmiştir. Kitap ayrıca dönemin önde gelen siyaset adamları ile yapılan görüşmelerin yanında okuyucuya kolaylık sağlaması amacıyla hazırlanan dizin bölümlerinden oluşmaktadır.

kitaplar

DR.FUAT UÇAR

Çalışkan, kibar ve yoğun araştırmacı Dr. Fuat Uçar’ı, diğer yayınlarından, yani DIŞ TÜRKLER, ÜÇ TARZ-I SİYASET (TÜRKÇÜLÜĞÜN MANİFESTOSU) ve TÜRK DÜNYASI adlı kitaplarından da tanıyoruz.

Dokuz Eylül Üniversitesi’nden yetişip, Giresun Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü’nde Yrd. Doç. Dr. olarak görev yapan Dr. Fuat UÇAR’ın yeni kitabı yakın dönem Türk siyasal hayatına ışık tutmaktadır.

 

Kitabın Künyesi: Dr. Fuat UÇAR, Türk Siyasi Hayatında Milliyetçi Cephe Hükümetleri, Berikan Yayınları, Ankara, 2015, sayfa sayısı: 491.

© 2024   Berikan Yayınevi   -  Tüm hakları saklıdır.   |   GMK Bulvarı No:80/1 Maltepe Ankara TÜRKİYE  -  Tel: +903122326218  -  Faks: +903122321499  -  berikan@berikanyayinevi.com.tr
Berikan Yayınevi sitesinde kullanılan kitap, dergi, bülten, dijital eser, fotoğraf, haber gibi içeriği, sitenin görünüm ve teknik değerlerini önceden haber vermeksizin değiştirme hakkını saklı tutar.
Verisayar Bilişim Teknolojileri